Inregelen van de ventilatie

De woning is hier na oplevering al vrij snel voorzien van een stillere (en efficientere) mechanische ventilatie unit: de ITHO Ecofan 2. Echter, mijn vermoeden na de ontdekkingen elders bij o.a. de centrale verwarming, is dat de afzuigventielen geheel niet zijn ingeregeld. Hierdoor ontstaan mogelijk ventilatieproblemen, en onnodig energieverbruik.

Nu ik al weer bijna 4 jaar hier woon, heb ik vorige week de afzuigpunten gereinigd. Deze waren behoorlijk zwart van het stof. Maar de kanalen reinigen, dat laat ik ditmaal doen.

Uiteraard laat ik voor het reinigen de installatie bemeten, zodat ik een voor en na-situatie in kaart heb.

Beginsituatie

Onderstaand in tabelvorm de posities van de ventielen in de woning voor aanvang van inregelen. De capaciteit is gemeten voor inregelen en reinigen. De metingen voor en na inregelen is gedaan met de ventilatieunit op de hoogste stand, en alle luchtinlaat-roosters op de ramen in de woning volledig geopend. De keuken en woonkamer betreft 1 open ruimte, waarbij we bij het inregelen voor elk van de afzuigventielen 75 m³/u hebben vastgesteld als doel (dus 150 m³/u voor woonkamer EN keuken).

Lokatie Positie ventiel Vereist [m³/u] Capaciteit [m³/u]
Keuken, wandzijde 5 van 7 75 20
Keuken, midden 2 van 7 75 20
Toilet 6 van 7 25 40
Badkamer 6 van 7 50 49
Zolder/wasruimte 1 van 7 75 18
Totale capaciteit 300 147

De ventilatieunit is standaard gemonteerd, en werkt in de beginsituatie met de standaard fabrieksinstellingen. Hierbij is de maximume afzuigcapaciteit 225 kubieke meter per uur. Zoals je ziet wordt in de hoogste stand in totaal zo’n 147 kubieke meter lucht ververst bij de standaard instellingen.

Na inregelen en reinigen

Bij de inspectie bleek dat de ventilatiekanalen inwendig nog zeer schoon waren, evenals de ventilatie-unit op de zolder. Hierdoor verviel het reinigen. Nu is het misschien te verklaren dat ze zo schoon zijn door de bewoner: ik ben fulltime werkzaam, voer een eenpersoons huishouden en rook niet. Daarmee voorkom je al veel verontreinigingen. Heb je wel een gezin, wordt er gerookt en dagelijks gekookt, dan kan het wel meer vervuiling opleveren. Logisch.

Daarna begon het inregelen. Hierbij wordt wederom de ventilatieroosters (dauerluft) bij de ramen geopend, en de mechanische ventilatie op hoogste stand (stand 3) geplaatst. Na het inregelen en afstellen van de afzuigventielen kwamen we op onderstaande ‘best effort’ afstelling:

Lokatie Positie ventiel Vereist [m³/u] Capaciteit [m³/u]
Keuken, wandzijde 6 van 7 75 71,4
Keuken, midden 7 van 7 75 71,4
Toilet 1 van 7 25 19,9
Badkamer 4 van 7 50 59,6
Zolder/wasruimte 4 van 7 75 77,2
Totale capaciteit 300 299,5

Zoals je ziet wordt er circa 300 m³ lucht ververst met voor elk vertrek de best haalbare afstelling. De fijnafstelling is helaas niet mogelijk met de huidige luchtventielen van StorkAir (STK 1 100/125), je moet een keuze maken uit 1 van de 7 standen. Mocht je afzuigventiel voorzien zijn van een schroefdraad, dan kun je de waarden veel fijner afstemmen. In elk geval de oorspronkelijke instelling (om en nabij de 147 m³/u) bedraagt nu na inregelen ca. 300 m³/u op maximale setting.

De Itho Ecofan heeft 3 standen, en zoals eerder aangegeven is bovenstaande afstelling gemaakt bij 100% ventilatie (hoogste stand). De laag-stand is bij Itho vastgelegd op 25%, en bedraagt circa 75 m³ per uur. De Middenstand ligt daar exact tussen, en wordt bepaald door de instelling van de potmeters op de laag-stand en maximum stand. Deze middenstand is dan circa 66%, of 197 m³ per uur. Tijdens het inregelen van de ventilatie zijn we van de fabriekinstelling op de Ecofan (vastgesteld op 225 m³ per uur op Stand 3) naar de nieuwe instelling gegaan (ca. 300 m³ per uur op Stand 3). Deze toename zorgt nu ook dat er voldoende luchtstroom gegenereerd wordt, maar ook een iets hoger geluidsniveau en energieverbruik van de unit. Toch, in stand 1 of 2 is het geluidsniveau van de ventilatie prettig te noemen, en stand 3 wordt vooral gebruikt bij en na het douchen.

Resumerend

Al met al is nu de ventilatie ook ingeregeld, iets wat vanuit oplevering en eisen van vandaag de dag verplicht gesteld is. Ik kan moeilijk aantonen dat het vanaf het begin niet klopte, aangezien de originele StorkAir CMFe al snel (t.g.v. het hoge geluidsniveau) verkocht is, en de Itho Ecofan hiervoor is geplaatst.

Wat wel bijzonder verontrustend is, is het feit dat ik bij mijn bouwtekeningen en informatiemap geen oplever-schema heb overhandigd gekregen over hoe de ventilatie is ingeregeld (op welke debiet/luchtstromen per vertrek, en welke standen de afzuigpunten zijn afgesteld). Zoals je ziet is bij de voor-meting al een en ander dusdanig laag qua luchtstroom, dat het alleen maar beter kan worden afgesteld! Sterker nog: als ik zo op internet naar technische informatie van de StorkAir CMFe kijk, staat de hoogstand ook gelijk aan 225 m³ (met een max op 325+ m³/u). Dus mijn vermoeden wordt bevestigd dat de overige woningen op het Pagepark eveneens eenzelfde (magere) afstelling hebben op gebied van ventilatie. Zeker als mijn ventilatie unit uiteindelijk rond de 300 m³/u uit komt en afgeregeld wordt….

Het afstellen van de afzuigventielen viel reuze mee, met dank aan Jan van de firma Vemu diensten uit Beek (Limburg). Jan heeft bij mij de nodige uitleg gegeven, en de nodige zaken laten zien. Gelukkig was ik blij te horen dat de kanalen in elk geval zeer schoon waren. Het inregelen heeft Jan een kleine 2 uur gekost, en verliep probleemloos. Jan: van harte dank voor je service!

Qua financiën is deze activiteit uiterst betaalbaar te noemen. Er is echter per situatie weer een andere prijsstelling, en voor offerte zou ik je verwijzen naar Vemu Diensten. In mijn situatie was de rekening  €100, waarbij tevens de voorrijkosten vanaf Beek (Limburg) en BTW bij inbegrepen zijn.

Wat ik misschien ga merken aan de ventilatie in kader van energieverbruik of comfort, dat kan ik moeiljk aangeven. In elk geval weet ik dat mijn woning nu naar behoren gelucht wordt door de Itho Ecofan, en het systeem vrij is van onrechtmatigheden die andere problemen kunnen versterken.

0 gedachten over “Inregelen van de ventilatie

 • Eerste ervaring die ik daadwerkelijk waarneem met mijn zintuigen: de zolder/wasruimte (met een debiet van 18 m3/u naar ca 77 m3/u) levert nu sneller een drogere was op (hangend aan een droogrek). Ik heb 2 wasbeurten voltooid dit weekend, en ik ruik minder ‘waslucht’ (vochtige lucht met geur van wasmiddelen) en meer ‘normale’ lucht (geurloos zeg maar).

 • Hi, een interessant verhaal wat er beschreven wordt. Helaas haal ik er alleen niet uit of de instellingen zelf gekozen zijn of dat deze ergens voorgeschreven staan. Als deze ergens in een voorschrift staan kun je mij dan aangeven waar ik dat kan vinden? Bij voorbaat dank.

 • Ik heb de informatie destijds uit de opgeleverde bouwdocumenten ontvangen dacht ik. Gezien het al wat geleden is, zou je kunnen zoeken op internet naar bouwvoorschrift/ventilatie. Per ruimte staat dan vaak hoe groot het (minimum) ventilatiedebiet is (vastgesteld). Succes.

 • Hi Niels,

  Ik had ook het plan om mijn oude CVE te laten vervangen voor een stillere en energiezuinigere versie. Nu was ik nog op zoek naar een vakkundige monteur en dankzij een artikel op tweakers kwam ik op deze pagina. VEMU Diensten is bij mij ook langs geweest en ze hebben uitstekend werk geleverd. Ik dacht er eerst aan om zelf de unit te vervangen maar daarmee waren mijn kanalen niet gereinigd en ook de ventielen niet optimaal afgesteld. Achteraf ben ik blij dat ik het aan een vakman heb overgelaten want hij heeft nog meer kennis van zaken en de juiste apparatuur. Hij heeft bijvoorbeeld ook gedeeltes die voorheen met pijp verbonden waren vervangen voor flexibele buis, dit leverde nog meer winst op bij de geluidsdemping.

  Volgende stap: is het mogelijk om de CVE draadloos aan te sturen via de ATOM Homey via de 868 MHz zendontvanger.

  Met vriendelijke groet en dank,
  Robert Webbe

 • Bedankt voor je interessante artikel. Het vergroten van de afzuigcapaciteit, is dat een kwestie van de ventielen verder open draaien?

 • @Henk: het vergroten van de capaciteit is een 2-staps methode. Enerzijds inderdaad de ventielen te openen (maar dan moet je dus weer gaan inregelen/balanceren), anderzijds is de Itho Ecofan standaard op (even uit mijn hoofd) 225 m3/u afgesteld met een potmeter. Deze kan dus ook nog omhoog qua volume per uur.

 • Ik heb hier ook een Itho Ecofan opgehangen. De oude was nog zo’n metalen stroomvreter met veel lawaai.
  Nu ondervinden wij met dit koude weer veel last van een koude luchtstroom ook als de Itho in de laagste stand staat?
  Heb ook het idee dat de CV nu vaker aanslaat.
  Alle roosters open met koud weer lijkt me toch ook niet goed voor het gasverbruik?

 • mmm, weinig zinvolle informatie hier uit te halen behalve dat je iemand moet inhuren. Het lijkt erop dat hetzelfde standje een verdieping lager 25% minder ventilatie geeft.
  In toilet is verschil tussen stand 6 en 1 ongeveer 50%. Maar dat is ook afhankelijk van de verdieping en de ventilatieroostercapaciteit. Wat ook van invloed is of de deuren allemaal open of dicht staan.
  Tevenwoordig gebruiken ze zelf regelende ventilatieroosters en co2 gestuurde mv boxen.
  Hoe realistisch is het om in de winter alle roosters wijd open te zetten?
  En wat heb je aan zo’n meeting als je nooit alle ventilatieroosters open heb staan? Of alle deuren nooit dicht…. Iedere verandering in deur open, raam open, ventilatierooster open/dicht zal invloed hebben op de afzuigcapaciteit in het het huis. Vooral als alle afzuigpunten op het zelfde ventilatiekanaal zitten aangesloten….

 • @Peter: het grootste gedeelte van bestaande woningen is helaas nog maar voorzien van een mechanische ventilatie, ongeregeld. Daarvoor is in eerste instantie destijds (in 2010…) dit artikel gepubliceerd. Ventileren dient continue te gebeuren, en niet slechts als je thuis bent. Het inzetten van een CO2 (en RV) sensor kan daarbij ook nog helpen voldoende te blijven ventileren bij bewoning, maar niet TE veel. Voordeel van na het inregelen zijn ook dat de mechanische ventilatie niet maximaal hoeft te werken (en dus ook het geluidsniveau beperkt).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.