Zonnepanelen vormen gevaar voor brandweer

Tja, vandaag zijn diverse kranten en zelfs het journaal paniek aan het zaaien over de vermeende onveiligheid die een zonnestroom-installatie vormt voor de brandweer bij het verrichten van blus-werkzaamheden ten tijde van een brand.

Helaas is dat weer het resultaat van een stukje ‘riool-journalistiek’, waarbij vormen als diepgaander onderzoek helaas nog niet zijn uitgevoerd.

Met enkele bezitters van zonnestroompanelen heb ik alvast aanvullende informatie verzameld die deze berichtgeving van de landelijke pers in een geheel ander daglicht stelt.

De voorlichter  NIFV (dhr. Lex Schruijer) heeft vandaag meer dan 200 vragen gekregen
over dit bericht van zowel pers als brandweerkorpsen en hij heeft me nog wat
aanvullende info gegeven.

1. Er is bij hen niets bekend over problemen in België, voor zover het NIFV
weet is er daar niets met PV (zonnestroompanelen) gebeurd.
2. Er is een korps in Zuid Limburg geweest wat de proef op de som heeft
genomen, daar gebeurde niets vreemds (of uberhaupt iets wat voor levensgevaar voor de mens/brandweerman zou kunnen spelen);
3. De onderzoekers hebben contact gehad met zowel VNI als een hoogleraar van
de KEMA; deze spreken elkaar tegen, volgens het VNI is er sprake van een
zwevend net aan de kant van de panelen wat per definitie minder gevaarlijk
is, de hoogleraar was hier niet zeker van.
4. Intern (NIFV) zoekt men uit waar dit verhaal vandaan komt, hij verwachtte dat de
conclusies niet bij de onderzoekers vandaan komen maar er door de GPD (Geassocieerde Pers Diensten) journalist zelf aan toegevoegd zijn.

Al met al is er geen reden om niet voor zonnestroom te kiezen, en zijn de vermeende gevaren niet aanwezig bij zonnestroompanelen.

Momenteel ondersteun ik, samen met enkele zonnestroompanelen bezitters, een uniform persbericht op wat we wereldkundig gaan doorsturen aan pers/journalisten/kranten.

0 gedachten over “Zonnepanelen vormen gevaar voor brandweer

 • En als aanvulling is een aanzienlijk uitgebreider artikel geschreven door een mede-PV-bezitter, verrijkt met relevante verwijzingen naar informatiebronnen die het betoog nogmaals staven:

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV63.htm#17aug2010_brand_en_zonnepanelen

  Mijn tip: als er brand is, schakel dan uit voorzorg middels de hoofdschakelaar in de meterkast de gehele woning uit. Dat voorkomt zowiezo meer narigheid dan het losknippen van zonnepanelen. Door het wegvallen van de netspanning schakelt(schakelen) de omvormer(s) binnen enkele milliseconden zowiezo buiten bedrijf.

 • Tijdens de contactmomenten met enkele collega-zonnepaneelbezitters (en velen goed opgeleid (WO/Universitair) en kennis van natuurkunde & electronica) is een gesprek tot stand gekomen waar bij het resultaat een aanzienlijk document opleverde met vele formules, berekeningen en situaties/condities/aannames.

  In mijn ogen wordt het doel (=juist informeren voor de buitenstaander/doorsnee nederlander) al snel voorbijgeschoten door de gedetailleerde verdieping in formules.
  Het gevaar/risico op electrocutie is zo divers, en afhankelijk van onder meer: de straal bluswater (diameter en lengte), alsmede de geleiding hiervan, het soort omvormer wat toegepast is (met of zonder transformator, met of zonder aarding van panelen en/of omvormer(s) (wat bij enkele specifieke merken/typen een verplichte installatie-instructie is), de omvang van het aantal zonnestroompanelen, etcetera.

  Maar wees wel gerust: in Duitsland met een vele malen grotere markt op zonnestroompanelen zijn ongetwijfeld al ervaringen aanwezig. Mocht er een wezenlijk en zeer aannemelijk risico zijn, dan zal de duitse markt daar al langer over hebben nagedacht dan de miniscule omvang van de nederlandse markt.

  Het doorknippen van de bekabeling aan de zonnestroompanelen is overigens zeer lastig als de panelen vast op het dak zijn gemonteerd (het risico dat een brandweerman zelf van het dak valt is groter).

  Bij uitschakelen van de hoofdschakelaar komt de zonnestroompanelen-installatie wel vrij van de netspanning (230V/50Hz.) maar aan de gelijkstroomzijde (DC) kan nog spanning staan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.