CO2-gestuurde ventilatie: de CO2 sensor

De CO2-sensor van Itho, opgesteld in de woonkamer/keuken

Vandaag de materialen ontvangen om de Itho Ecofan2 van een ‘domme’ mechanische ventilatie naar een CO2-gestuurde ventilatie om te bouwen.

Het pakketje was compleet: een voeding (helaas een ouderwetse trafo-blok met 15 Volt gelijkspanning), een PWM-print voor in de Ecofan ventilatiebox en de CO2-sensor.

Momenteel ben ik nog in afwachting op instructies van Itho, aangezien de documentatie erg summier is. Ik vrees (helaas) dat de CO2-sensor bedraad moet worden aangesloten op de Ecofan2. En dat zou zo jammer zijn, want niet iedereen is liefhebber van klussen in huis.

De CO2-sensor heb ik tijdelijk even voorzien van netvoeding, om te kijken of deze werkt. De indicatie is erg eenvoudig: middels een drietal kleuren  (rood, oranje, groen) wordt het CO2 gehalte in de woning weergegeven.

Led nr+kleur CO2 niveau
1e groen 0-500 ppm
2e groen 500-800 ppm
geel 800-1200 ppm
1e rood 1200-1600 ppm
2e rood 1600-2000 ppm

Buitenlucht zit rond de 390 ppm aan CO2, een waarde van 1200ppm wordt vaak nog als hygiënische grenswaarde genoemd (daarboven kunnen oa sufheid, hoofdpijn, slaperigheid optreden). Dus een mooi streven om tussen de 500-800 ppm aan CO2 in de woning te houden.

Aan de hand van het niveau CO2 zal de ventilatie versnellen of afnemen aan de hand van het PWM-stuursignaal.

Tijdelijke plaatsing is in de woonkamer en open keuken om te zien hoe het leefklimaat/

Itho CO2 sensor na 15 minuten op 150m3/u ventileren (stand 2)

CO2 niveau zich hier handhaaft bij het huidige ventilatie-patroon. Wel zag ik het eerste kwartier na plaatsing dat het gele signaal brandde, een teken om iets meer te ventileren (hier draait ie op stand 1 de afgelopen maanden, ca. 75 m³/uur). Na klein kwartier stand-2 (ca 150 m³ per uur) op de mechanische ventilatie te hebben geactiveerd, sprong de indicator al naar het 2e groen toe (500-800 ppm). De sensor detecteert dus de verandering in luchtsamenstelling 🙂

Schakel ik weer terug naar stand 1 (laagste stand van de mechanische ventilatie), dan is binnen een half uur weer gedetecteerd dat het CO2 stijgende is en gaat het gele signaal weer branden. Eigenlijk best bizar dat 1 persoon in een ruimte van ca. 8 meter lengte, 5 meter breedte en 2,6 meter hoogte bij rustig internetten op de bank genoeg CO2 productie heeft om de ruimte te vullen voor een hogere concentratie.

Nadeel en voordeel tot nu toe

De huidige setup zoals ik hem ontvangen heb, gaat uit van aansluiting middels bekabeling, indien de keuze zoals ik op Itho CO2-sensor valt. Ik had gehoopt dat het draadloos was, maar mogelijk is het draadloos aansluiten alleen met de CO2-sensor van Cenvax mogelijk. Helaas heb ik diverse tegenstrijdige berichten ontvangen vanuit Itho als leverancier en internet. Jammer. Aan de andere kant: niets is zo betrouwbaar als een signaalvoerende koperen draad 🙂

Voordeel is de visualisering op de sensor. Met een blik weet je of je de ventilatie moet verhogen/verbeteren. Normaliter als straks alles is aangesloten, draait de regelkring zelf wel de ventilatie omhoog of omlaag.

0 gedachten over “CO2-gestuurde ventilatie: de CO2 sensor

 • Na 5 uur ventilatie op laagste stand (stand 1, 75 m3/uur) is de sensor nog steeds op de 2e groene LED blijven hangen (500-800 ppm CO2). Niemand was in die 5 uur aanwezig in de woning. Momenteel (00:50u) heb ik de sensor tijdelijk opgesteld in mijn slaapkamer. Daar brandt de sensor ook met de 2e groene LED (500-800 ppm). Ik ben benieuwd hoe het in de ochtend er voor staat.

 • Vannacht zag ik op de slaapkamer dat het status LED rood oplichtte, ofwel een niveau tussen 1200 en 1600 ppm CO2. Toch verbazingwekkend, dat ik alleen die grenswaarde behaal terwijl dauerluft op de slaapkamer open staat en ventilatie op laagste stand draait.
  Na het ontwaken bleek de sensor oranje/geel te branden op de slaapkamer.
  Ergo: stand 1 op de mechanische ventilatie is ontoereikend.
  Ik merk wel even op dat mijn ventilatie is ingeregeld, zodat door de hele woning verhoudingsgewijs voldoende lucht kan worden afgezogen. Dat inregelen is iets wat in zeer veel woningen niet gebeurd, met alle gevolgen van dien. Niet voor niets zie je in mijn straat vele ramen de gehele dag open staan van woningen die daar mee kampen.

 • Niels, wij hebben type D ventilatie (balansventilatie met warmteterugwinning). Bij ons staat in de handleiding dat:
  “1” de vakantie-stand is;
  “2”: er is iemand in de woning;
  “3”: voor koken en douchen.
  Onze installatie is doorgerekend en doorgemeten, maar in de hoogste stand wordt slechts 75% van het vereiste ventilatievolume gehaald (zoals in de bouwvergunning gespecificeerd). Toch zegt de gemeente, dat ze goed gehandhaafd hebben. Zitten er bij het eten 6 mensen aan tafel, dan moet naast stand “3”, ook het raam open.
  Heb jij de berekening van de vereiste volumes voor jouw huis?

 • Ik heb een mechanische ventilatie type C (dus natuurlijke aanvoer, mechanische afvoer).
  Eerder heb ik de ventilatie-volumes laten afregelen (was nooit gebeurd bij oplevering, verplichting is ‘opeens’ medio 2005 geschrapt). Nu ventileert hij op stand 3 maximaal dus 300 m3/uur, en op stand 1 nu 75m3/uur.
  Overigens, de cijfers heb ik zelf moeten uitzoeken…

 • Niels, die 300 m3/uur herken ik als het theoretisch maximum, dat door onze unit geleverd zou moeten kunnen worden, maar dan zou die wel op de hei moeten staan en zou er nog niet het begin van een ventilatiekanaal aan de unit aangesloten mogen zijn. In de praktijk zorgen ventilatiekanalen voor een vermindering van de luchtvolumes, waardoor het praktische maximum in ons huis 237 m3/uur is (officieel gemeten), terwijl volgens de bouwvergunning 311 m3/uur gerealiseerd zou moeten worden.

 • @Hans: dat klopt, zover ik weet zijn er op het nieuwbouwproject van Pagepark in Gennep nooit/nergens berekeningen overhandigd, waarop eea berekend is. Het gros van de eigenaren zit dus in het ongewisse. En initieel werd er slechts 147 m3/uur maximaal ververst. Nu zit ik na inregelen op 299,5 m3/u voor de hele woning.
  Stand 3 wordt hier ook aangeraden als er bezoek/visite is, dus meer mensen dan het doorsnee gezin (zeg 3-5 personen). Speelt daarna het probleem bij jullie dan nog?

  Overigens: bij WTW en balansventilatie is het essentieel de ramen gesloten te houden. Dat was bij de woningen in Amersfoort (Vathorst) ook vergeten, waardoor balansventilatie effectief om zeep geholpen is (naast constructiefouten in het buizenstelsel, en nog een aantal zaken, dus het was een deel van de oplossing van het probleem aldaar).

 • @Niels: de situatie hier is, zoals hij is; wij hebben er mee leren leven. Met kerst 6 personen aan tafel betekent: ventilatie op “3” en raam een stukje open. Bij balansventilatie mogen die ook gerust open, maar de warmte-terugwinning raakt uit balans. Effectief krijg je dan type “C” ventilatie, maar dat is natuurlijk ook goed. Overigens schakel ik mijn WTW ’s zomers in de “C”-stand; warmteterugwinning is dan zinloos en een raam open veel lekkerder. Bovendien heeft de WTW ook als nadeel, dat de slaapkamers verwarmd worden, terwijl je dat niet wilt; er wordt immers opgewarmde buitenlucht ingeblazen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.