Fivari OpenEVSE lader

fivari-interface-cables
Diverse verloopkabels kenmerkend bij de Fivari OpenEVSE

Een optie om een elektrisch voertuig op te laden is naast de commerciele oplossingen ook als open source verkrijgbaar. Via het Open EVSE project (Open Electronic Vehicle Supply Equipment) is een praktische oplossing op basis van een microcontroller ook voorhanden. Mijn belgische contact, Filip van Rickstal, heeft voor een vriend en nu ook voor mij een dergelijke laadoplossing gebouwd dankzij het Renault Zoe forum.

Voordelen

Nu kun je altijd een commercieel produkt laten installeren, met de nodige aanpassingen in de meterkast.

Maar de werkelijke flexibiliteit laat zich zien door de veelzijdigheid:

 • Je kan de lader makkelijk transporteren tijdens bijvoorbeeld een vakantierit;
 • Middels de koppelingen / interface-kabels is een verloop van de 32Ampere 3-fase te realiseren naar 1-fase 16 Ampere op een normale wandcontactdoos tot de ‘blauwe campingstekker’. Het is allemaal mogelijk.
 • De software is eenvoudig te configureren. Ik heb op verzoek en advies mijn te selecteren stroomsterkten : 10-12-14-16-18-20-24-30-32 Ampere. Wel is de Zoë minder efficient op lagere stroomsterkten laden (blindstroom etc.).

Uiteraard er zijn beperkingen waar je bij stil moet staan. Ben je niet bekend met elektriciteit dan zou je zeker dubbel gewaarschuwd moeten zijn. Vandaar het volgende hoofdstuk: de  aandachtspunten

Aandachtspunten

Wel zijn er een aantal zaken die je bij een vaste (regulier gebruikte) opstelling bij stil moet staan.

  • Zorg dat de laad-processen op een separate groep plaats vinden. Let op en kies een juiste installatie automaat (Klasse B), bij voorkeur een die specifiek voor EV (electric vehicles) geschikt is. Een voorbeeld van zo’n automaat is Doepke DFS 4EV.  Klik hier voor een link naar een datasheet/produktblad voor details
  • Ben je woonachtig in België, dan is het mogelijk dat er een probleem speelt met de ‘neuter’ (neutrale/nul leiding). Hiervoor heeft Filip van Rickstal een koppelstukje meegeleverd waar je een en ander kan uitsluiten. Het koppelstukje is in de foto aan het begin van dit artikel te zien: deze ligt aan de meest rechterzijde van de diverse verloopstukken.
  • Ook de bekabeling van de meterkast naar de laad-plek moet voldoende van kwaliteit/dimensionering zijn. Afstand is van belang. Doorsnee kan een 4 mm2 kabeldiameter per ader volstaan (bv YMVKas, 5G4), maar als je verliezen wilt beperken en voorbereid zijn op toekomst is het te overwegen gelijk een 6mm2 te leggen (5G6). Duurder in prijs per meter, maar minder verliezen (afhankelijk van de lengte), en een groter vermogen te transporteren (bv als het ooit standaard wordt om met 22kW te gaan laden thuis 😉 ) Leg direct 5-aderige kabel, eventueel met een extra UTP kabel. Want nu laad je misschien nog met 1 fase, in de toekomst kun je maar beter de voorbereiding getroffen hebben en misschien zelfs iets met UTP/Ethernet bekabeld aansluiten op je eigen netwerk.
  • Wellicht wil je meten wat er geladen wordt? Hoe nauwkeurig wil je gaan? Wil je gaan factureren, dan zul je aandacht moeten besteden aan het plaatsen van een (3-fase) kWh-meetwerk dat voldoet aan MID-keurmerk. En is er dan ook een S0-puls (S-nul) voorhanden? Altijd handig als je deze wilt inzetten in een meet-inrichting, bijvoorbeeld naar een website.
  • Let op welke stekker een continue maximale stroomsterkte kan verwerken. Ik heb globaal onderstaande tabel opgesteld wat je als richtlijn bij het laden kan gebruiken. Let wel dat de rest van je elektrische installatie van voldoende kwaliteit en aan de betreffende richtlijnen voldoet (zoals richtlijnen in de NEN1010). Oorzaken in problemen kunnen zijn in te dunne bekabeling, slechte verbindingen (fase, aarde en nulleiding), etcetera. Uiteraard bepaalt de lichtste connectie (stekker, leiding, laadkabel) wat het maximum te gebruiken laadstroom is. Overschrijden hiervan is het (bewust) nemen van een risico met alle gevaren van dien.
Stekker Advies max. continue laadstroom (zie afhankelijkheden hierboven)
Normaal wandcontactdoos 10-12A
CEE 3polig 32A 32A
CEE 5polig 32A 32A

Lager dan 10 Ampere laden zal de Zoe niet makkelijk accepteren en werkt zeer inefficient. Wees behouden met grote stromen te trekken uit een normale wandcontactdoos (stopcontact)! In mijn eigen recente woning (bouwjaar 2005-2006) is het mogelijk tot 16 Ampere te benutten, maar wordt het stopcontact wel iets meer dan handwarm! Nader onderzoek liet ook weten dat op een standaard wandcontactdoos in Nederland maximaal 10 Ampere continue belast mag worden. Ik zou dus adviseren behoudend hier vermogen uit te halen (max 10 A), en bij grotere stromen een aansluiting te realiseren met bijvoorbeeld een CEE 3 polige stekker.

De werking

In feite is het stappenplan met de FiVaRi Open EVSE lader eenvoudig:

 1. Parkeer de elektrische auto;
 2. Plaats de Open EVSE lader met de juiste interface-kabel aan het lichtnet. Het display licht op, en de start procedure van de interne microcontroller verloopt;
 3. Selecteer op de Open EVSE lader met de drukknop (eenmalig) een juiste (maximale) laadstroom en bevestig;
 4. Koppel de lader aan de auto met de Type 2 laadconnector, en wacht tot deze vergrendeld;
 5. Na ca. 10 seconden (de communicatie-procedure tussen OpenEVSE lader en voertuig loopt dan) start het laden nadat het relais (bij mij 4 polig, 46 Ampere geschikt) bekrachtigd wordt. Het display op de Open EVSE lader geeft aan ‘EV connected’ en ‘charging’.

Uiteraard kun je ook nog een timer instellen, zodat je de auto kan aankoppelen en het laden daadwerkelijk pas gaat starten na een ingesteld tijdstip, en gestopt wordt voor een eind-tijdstip. Handig als je gebruik wilt maken van piek-en daltarieven.

De geselecteerde maximale stroomsterkte zal onthouden worden door de Open EVSE lader, en hooguit per situatie aangepast te worden.

Dit was een redelijke kennismaking met de Open EVSE lader van Filip van Rickstal. Mocht je vragen hebben, dan moedig ik je aan deze hieronder te vermelden. Waar mogelijk zal ik er antwoord op geven. Maar zoals duidelijk: ik ben geen expert en raad nadrukkelijk aan als je geen kennis van elektriciteit, elektrotechniek/installatietechniek hebt, je te wenden tot een professioneel installateur.

0 gedachten over “Fivari OpenEVSE lader

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.