Ecoflap brievenbus gemonteerd

ecoflap-mounted
De Ecoflap voorkomt tocht

Mijn brievenbus (ingefreesd in de voordeur) is wel voorzien van een ‘borstel’ element aan de binnenzijde, maar toch viel het mij op dat: a) hier ondanks een sluitende buitenklep er koude (tocht) voelbaar is, b) kooklucht van buurtbewoners de hal vult, c) de kruitdampen met oud en nieuw ook relatief vrij doorgang hebben.

En met onderzoek op internet trof ik de Ecoflap aan: een kunststof element dat aan de binnenzijde van de woning gemonteerd dient te worden en tocht effectief blokkeert met een 2-tal ‘flappen’. Sterk genoeg de tocht tegen te houden, maar licht genoeg om ongehinderd post door te laten. Blokkade van koude tocht wordt gevormd (naast het de klep buiten die je al hebt hangen) door een kunststof lamel/plaatje in het midden, en een zwaardere kunststof afsluiting die je aan de binnenkant van je woning ziet na montage. Met hefboomwerking wordt lichte bediening geborgd, en met een zwarte rubberen afsluiting is de laatste klep daadwerkelijk tochtdicht.

Levering

De Ecoflap is via diverse internet-websites te bestellen, voor circa 30 euro. Geleverd wordt deze met een papieren installatiehandleiding, schroefjes en bijbehorende ‘afdekkapjes’.

Montage

Gelukkig is op internet bij de fabrikant ook te zien hoe de montage plaats dient te vinden.

Ga s.v.p. de montage van de Ecoflap pas uitvoeren als de postbode geweest is (of de Folderjongens). Dit om eventueel de kit voldoende te laten uitharden.

Belangrijk is dat je een lipje aan de onderzijde van de gleuf in de Ecoflap op juiste hoogte plaatst van de brievenbus-opening. Met meten en passen is de Ecoflap op mijn deur gecentreerd, en heb ik een schroefje in de middelste schroefgat geplaatst.

De Ecoflap dient horizontaal geplaatst te worden, anders werkt het mechanisme niet voor het afsluiten met de zwaartekracht.

Daarnaast bevinden in mijn deur aan de binnenzijde 2 ringen, waarschijnlijk bedoeld om aan de binnenzijde een brievenbus-afdichting met 2 bouten te bevestigen, of juist om de buitenzijde aan de laten hechten met schroefbevestiging. Elk geval: deze 2 punten steken 1-2 mm boven de deur uit, en laten de Ecoflap ‘zweven’ (niet exact aansluiten op de deur).

Om juist een tochtvrije aansluiting te hebben, is montage met alleen siliconenkit ook mogelijk. Hiervoor heb ik eerst de ondergrond stofvrij gemaakt, en de Ecoflap voorzien van een lijntje transparante siliconenkit. Daarna met de middelste schroef bovenin bevestigd en aan de zijkanten licht aangedrukt zodat de kit hecht op de voordeur.

Na circa half uur droogtijd, heb ik met breed afplak-tape de Ecoflap op de deur afgeplakt, zodat ik een aansluitende voeg kan plaatsen met de siliconenkit. Zo ben je verzekerd van ultieme afdichting met oog op tocht/koude/geur.

Na het afkitten heb ik de kit netjes verwijderd met een lepel/spatel en wat zeepsop. Vervolgens zijn de afplak-tape weer verwijderd en droogt deze de komende uren uit voor definitieve hechting.

Wellicht zal het gas besparen, maar in elk geval comfort zal toenemen nu koude lucht als tocht uitgesloten is (iets wat met de standaard ‘borstel’ nooit het geval is geweest). Of het vuurwerklucht en kookluchtjes buiten de deur houdt… daar zal ik de komende weken op terug keren.

Montagetijd zal circa 15-20 minuten bedragen.

Materialen die ik naast de Ecoflap nodig heb gehad:

  • afplak/schilderstape breed
  • siliconenkit (transparant/helder), met kitpistool.
  • kruisschroevendraaier klein

0 gedachten over “Ecoflap brievenbus gemonteerd

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.