Tochtstrippen vernieuwen

tochtstrip verwijderd
tochtstrip uit 2005/2006 na vervangen door verse SolidSeal

Sinds 2005/2006 is mijn woning voorzien van een hardhouten voordeur (met minimale hoeveelheid glas en HR++ ruitjes er in). Ondanks dat e.e.a. netjes is opgeleverd, viel mij (achteraf al enige jaren) op dat het altijd koud is in najaar/winter. Ondanks het monteren van een dubbele brievenbus-borstel werd het nooit echt normaal/aangenaam prettig in de hal.

Tot ik informeel in gesprek kwam met Lars Boelen en Nicolaas van PlusHuis. Nadere inspectie van mijzelf, bleken de gemonteerde rubberen profielen bij plaatsen door de bouwers her en der overschilderd te zijn, en gezien de leeftijd van de rubbers (13 jaar) waren ze ook al aanzienlijk verhard/stugger geworden. Tijd om te vervangen, zeker ook door een voelbare koude luchtstroom in de bovenzijde van de deur, aan de kant van de 3-punts sluiting.

Hoe dan?

Je kan kiezen uit diverse mogelijke oplossingen. Welke voor jouw situatie optimaal is, zul je zelf moeten vaststellen. Ik had geen behoefte aan het monteren van aluminium strips met tochtprofielen, aangezien er in de deur zelf een inkeping voorhanden is van het huidige verharde rubber.

Voorzichtig heb ik 1-1,5 cm tochtstrip uit de deur los gemaakt, en afgesneden. Daarmee kon ik in elk geval grofweg de maatvoering opnemen in mijn zoektocht naar een verse tochtstrip. Uiteindelijk geslaagd bij de webshop Luchtdichtshop, en de strip van BUVA Solid Seal besteld. Voordelen van SolidSeal is dat deze voorzien is van ruime flexible strips die tot 5 mm kieren kunnen dichten. En eenmaal als de deur gesloten is, zou er (theoretisch) een dubbele kering ontstaan zijn waar tocht/koude geen kans meer krijgt.

De juiste maat

Segment van de 13 jaar oude tochtstrip: verhard, en rijp voor vervanging. De lip aan de linkerzijde op deze foto vouwt dubbel en klemt de strip in de deur vast.

Om van SolidSeal de juiste materialen te bestellen zul je bij voorkeur eerst een en ander moeten opmeten. Ik heb uit de voordeur een stukje tochtstrip uit de sponning gehaald, en ca. 1,5-2 cm afgeknipt. Dit stukje gaf mij inzicht over het profiel van de tochtstrip, en ik kon ook enige maten opnemen om te zien of ik een gelijkwaardig alternatief vond. Voor jouw (voor)deur zul je dus zelf even een onderzoekje moeten verrichten. Bij mijn voordeur is er namelijk een ruimte gefreesd, waarin de tochstrip middels vastklemmen door de rubberen uitvoering zichzelf vastzet, zonder nieten. Bij jouw (voor)deur kan dat heel anders uitpakken. Dus: zelf even goed nakijken en neem ook even de maten van de sponning op!

Uiteindelijk is het gelukt, en kwam ik voor mijn woning op de SolidSeal BS-815 serie uit. Met een deurposthoogte van ca. 230 cm en circa een meter breed, heb ik voor een rol van 7 meter lengte gekozen. De BS-815 serie van Solid Seal is bedoeld voor duren met een sponningshoogte groter dan 15 mm. Een andere optie zou de BS-512 kunnen zijn (met een sponningshoogte van 12 mm).

 

Dwarsdoorsnede van BUVA SolidSeal. Hier klemt op de foto de lip aan de rechterzijde de strip in de deur.

Ook een puntje van aandacht: mijn deur heeft ook aan de dorpel (onderzijde van de deur) een zelfde groef waarin de tochtstrip geplaatst wordt. Voor jouw deur kan ook dit wel of niet aanwezig zijn. Mocht er geen groef zijn om deze tochtstrip in te plaatsen, dan kun je bekijken of een valdorpel inbouwen een optie is (hiervoor moet een sleuf in de onderzijde van de deur gemaakt worden, waarin de valdorpel uit het zicht in geplaatst wordt). Deze valdorpel-mogelijkheid behandel ik niet in mijn blog, aangezien deze niet van toepassing is voor mij.

Installatie van de tochtstrip

In het kort zijn hier mijn stappen/werkwijze beschreven:

 1. Verwijder de voordeur uit de scharnieren en plaats deze in een werkbok/montage houder. De voordeur kan erg zwaar zijn, hulp van een tweede persoon is wenselijk. Tip: verwijder het bovenste scharnierpunt (de pen) als laatste.
 2. maak gelijk gebruik van de mogelijkheid om de diverse borgpinnen van het deurscharnier te reinigen (fijne korrel schuurpapier bijvoorbeeld), en te voorzien van een likje vers vet (ikzelf heb een witte vet gebruikt, met een component lithium erin);
 3. Verwijder de oude tochtstrip uit de deur. Soms makkelijk los te trekken als deze in een groef geklemd zit (zoals bij mij). Maar mogelijk dat je enkele nietjes moet los trekken. Situatie/deur afhankelijk dus.
 4. Bij SolidSeal rubber begint de montage aan de bovenzijde van de voordeur (zeg maar de ’12 uur positie’). De rode beschermingstape kan vooralsnog blijven zitten, je zou deze na een eerstvolgende verfbeurt van de voordeur kunnen verwijderen;
 5. Voer de tochtstrip in de gleuf, zodanig dat er geen rek/spanning op wordt uitgeoefend. Door wrijving blijft de hele strip netjes geklemd zitten in de deur.
 6. Bij de hoeken, maak met een scherpe schaar (of een scherpe houtbeitel) een inkeping, zo dat aan 1 kant het rubber nog verbonden blijft (aan de dikke rubberen groef). Met wat geduld kan zo een haakse bocht gemaakt worden, en blijft tenminste 1 tocht-strip contactpunt ononderbroken;
 7. Zodra je de deur rondom gehad hebt, zorg ervoor dat het rubber netjes aansluit op het beginpunt. Eindig met een recht eindstuk wat dus lichtjes contact maakt met het beginstuk, aan de bovenzijde van de deur (de 12 uur positie).
 8. Nu is de deur voorzien van nieuwe SolidSeal deurrubbers/tochtstrippen, en kan de plaatsing van de deur weer gebeuren. Tip: met een brede houtbeitel en een klosje kan je de zware deur beter positioneren in de deurpost door beitel & klosje als hefboom te gebruiken.
 9. Bij het terugplaatsen van de stiften (bij mijn voordeur: 4 stuks) zou dit nu makkelijker moeten gaan, zeker met een dunne laag vet er op aangebracht (zie bij punt 2);
 10. Controleer tot slot of de sluitplaat bij het slot (in de deurpost) bijgesteld moet worden. Vaak is het nodig iets losser (meer afstand) te creëren om de deur goed te laten sluiten.

Algemene tips

Volgende tips zou je zowiezo kunnen meenemen in je periodiek onderhoud van de woning:

 • Controleer geregeld (zeg: om de 3-5 jaar, bijvoorbeeld tijdens schilderwerkzaamheden) de conditie van de diverse tochtrubbers;
  • kenmerken van slecht werkende tochtstrips: koude in het vertrek/hal, in de sponning (fijn)stof aanslag op de plaatsen waar de tochtstrip onvoldoende druk uitoefend op de sponning, ook het ruiken van kooklucht (bij rijtjeswoningen) kan al een indicatie zijn dat de aansluiting van de deur en rubbers onder de loupe moet worden genomen. Heb je een gordijn achter de voordeur hangen, dan zou de kans reeel zijn dat je de koude gewoon ervaart door slecht sluitende voordeur en/of versleten tochtstrippen;
  • Tocht kan je ook visueel opsporen met een waxinelichtje (adem in houden): als er niets aan tocht aanwezig is zal het kaarsvlammetje gewoon stil branden. Bij tocht: een flakkerend/bewegende vlam. Andere alternatieven om dit op te sporen zijn gebruik maken van bijvoorbeeld een stokje wierrook, of een professionele rookstift of rookpen.
 • Vervang om de 5-10 jaar (afhankelijk van kwaliteit, onderhoud etcetera) de rubbers voor optimale aansluiting.
  • Tip: plaats een sticker op de zijde van het slot waarin je aangeeft welk type tochtstrip je wanneer gemonteerd hebt. Maakt het ook makkelijk om eens te kijken na 10 jaar van “goh, misschien is een verse tochtstrip wel weer eens nodig”.
 • Vermijd het overschilderen van de tochtrubbers. Initieel zit er vaak een rode kunststof tape over heen geplakt, welke na het schilderen verwijderd kan worden. Ikzelf heb na montage van de BUVA SolidSeal deze rode bescherm-tape laten zitten, tot de eerstvolgende keer dat ik ga schilderen.
 • Eventuele tochtstroom kan ook opgelost worden door te kijken of de deur/het raam netjes hangt. Bij openen en sluiten mag er niets schuren, en moet het afsluiten ook soepel gaan.
 • Na montage van de nieuwe tochtstrippen, is het belangrijk om ook te kijken hoe goed de voordeur in het slot valt. Soms dient een aanpassing op de slotplaat plaats te vinden (vaak met 2 kleine imbus-schroefjes, waarmee de plaat horizontaal te verplaatsen is). Zorg dat een lichte druk gerealiseerd wordt. Na vervangen van het oude verharde rubber/tochtstrip, zul je vaak deze slotplaat weer aanzienlijk terug kunnen zetten, verder uit de sponning.
 • De voordeur is behoorlijk zwaar. Werk met 2 mensen, dat scheelt een hoop. In totaal ben ik met mijn vader een uurtje bezig geweest, waarbij het verwijderen en terugplaatsen van de deur meer tijd nodig had dan de demontage en montage van de tochtstrips.
 • Ik heb mijn voordeur voorzien van een dubbel afsluitende brievenbus: aan de buitenzijde een aluminium klep, vervolgens een zwarte kortharige borstel, en aan de binnenzijde eveneens een zelf-sluitende klep. Rondom afgekit met een streepje siliconen, goed om ook daar tocht en koude (en kookluchtjes) te weren! De montage hiervan staat niet in dit artikel beschreven, maar is op deze website terug te vinden.

Op mijn to-do lijstje staat verder ook nog de tuindeur (2 openslaande tuindeuren), waarvan ook de tochtstrips aandacht verdienen. Maar daarvoor ga ik ook eerst rustig kijken welk product hiervoor goed toepasbaar is. Zodra hier meer van bekend is, zal ik er zeker een blog over schrijven.

Bill of Materials / materialenlijst

Materiaal wat ik dus gebruikt heb:

 • 1 houtbeitel;
 • 1 klosje hout (om het rubber op aan te snijden voor haakse hoeken, en de deur met de beitel te kunnen liften);
 • 1 klauwhamer;
 • 1 schroevendraaier (sleufkop, dus een brede platte kop) om de pennen makkelijker uit de scharnieren te tikken;
 • 2 schragen om de deur horizontaal op te plaatsen. Dit maakt het makkelijk om rondom de tochtstrip te plaatsen. Ook eigenlijk een mooi moment om die zijden van de deur (onderzijde dorpel) eens van frisse laag verf te voorzien. Een deur bok is ook een mogelijkheid, maar je zal de deur dan 2 keer moeten omdraaien bij het aanbrengen van de tochtstrip;
 • potje wit vet om de scharnierpennen te smeren (lithium gebaseerd, ook vaak bij fietswinkels te vinden als montage pasta);
 • schuurpapier, korrel 120, voor het reinigen van de pennen (fijnere korrel mag ook!);
 • 1 rol van 7 meter BUVA SolidSeal, type BS-815  (kostprijs ca. 11 Euro per deur (inc BTW)). Ik ben hiervoor geslaagd bij de webwinkel van Luchtdichtshop

FYI, disclaimer: ik heb geen financiele/commerciele bindingen met genoemde bedrijven maar draag ze wel een warm hart toe in de stappen voor het verduurzamen van Nederland/de wereld.

0 gedachten over “Tochtstrippen vernieuwen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.