TeslaLogger in actie

Ik ben er van bewust dat Tesla veel data verzameld, o.a. voor het verder verfijnen van autonoom rijden. Maar de data kan je ook zelf verzamelen en benutten. Zo is er een initiatief gestart door een duitse ontwikkelaar/enthousiast en is voor de Raspberry Pi de applicatie ‘TeslaLogger’ voorhanden. Voor mij is het persoonlijk interessant omdat ik in SpritMonitor nog niet een oplossing voor de laadbeurten heb gevonden. Immers, ik laad normaliter 80% op, en dat is feitelijk een ‘onvolledige’ laadbeurt. Waarmee pas een daadwerkelijk verbruik kan worden bepaald zodra ik tussentijds ook een lading tot 100% heb gebruikt. Lastig… en ik zit hier niet als enige mee heb ik op een aantal fora ontdekt, zeker niet met de grote capaciteit van de accu.

Via een eenvoudige interface en wat instellingen (o.a. voor toegang te krijgen tot jouw Tesla account), is er heel snel een grafische omgeving op te zetten waar je inzicht kan krijgen over ritten, weer, accu-verbruik, snelheid, buitentemperatuur, hoogte etcetera.

Schermweergave in de webbrowser, na een eerste korte rit met de Tesla

Installatie was eigenlijk eenvoudig (vond ik dan):

  1. Download het image van de website,
  2. brand het image naar de SD-kaart (16Gb) en plaats deze in de Raspberry Pi (Raspberry Pi 3 serie werkt perfect, de versie 4 (deze maand beschikbaar) is nog niet ondersteund).
  3. koppel de Raspberry aan een ethernet kabel en aan de voeding en schakel in;
  4. volg daarna het stappenplan voor enkele instellingen (o.a. het Tesla-account wat ingevoerd dient te worden) door eerst in de webbrowser te surfen naar <IP_adres Raspberry Pi waar TeslaLogger op draait>/admin
  5. De grafische interface en grafieken (op basis van Graphana) zijn dan via het ip-adress_Raspberry Pi:8000 te raadplegen (bv. 192.168.1.120:8000)

Wil je er zelf mee aan de slag gaan? Wel, hier zijn de bronnen die ik benut heb:

https://www.impala64.de/blog/tesla/2018/11/30/tesla-logger-mit-raspberrypi-3-mysql-grafana/

en een gedetailleerdere (duitstalige) handleiding: http://teslalogger.de/handbuch.php

 

 

Eén gedachte over & ldquo; TeslaLogger in actie & rdquo;

  • Mooie applicatie voor in een docker containertje (even gezocht maar heeft nog niemand gemaakt). Bespaart voor iedere toepassing een losse pi. Log zelf de statistieken van mijn Stromer speed pedelec maar die is lang niet zo gedetailleerd qua logging als dit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.