Zappi charger geinstalleerd

de MyEnergi Zappi 3-fasen lader

Sinds deze week (vrijdag 25 juni 2021) is de Fivari charger en Tesla granny-charger vervangen door de Zappi charger. Ik heb de Zappi nu voorzien van 3-fase aansluiting (en stroomklemmen), een HARVI (voor draadloze overdracht naar de Zappi), en een HUB (voor communicatie met internet, en niet geheel onbelangrijk: mogelijke software updates voor de Zappi).

Voordelen van de Zappi

Uiteraard zijn er vele laders op de markt, maar ik heb uiteindelijk voor de Zappi gekozen omwege de volgende redenen:

  • met verdwijnen van de salderingsregeling voor elektriciteit opgewekt middels zonnestroompanelen wil ik een alternatief hebben dat beter /rendabeler is. De Zappi kan alles vanaf 1400Watt productie uit panelen direct naar de elektrische auto sturen. Voordelen: minder invoeding op het lichtnet, en directer gebruik van elektrische kilometers;
  • Flexibiliteit met load-balancing: als ik aan het koken ben (inductie, 3-fasen, max 11kW), en de Zappi aan het laden (ook 3-fasen, max 11kW), dan zal de Zappi tijdens mijn kook-activiteiten het laadvermogen verminderen of zelfs pauzeren. Geen automaten die een en ander uitschakelen. Actief balanceren van je hoofd-aansluiting;
  • Geen noodzaak voor een peperdure beveiliging met DC-protectie. Deze zit in de Zappi geintegreerd, en beschermt auto en mens.

Installatie

Mijn configuratie bestaat uit:

  • een Zappi, het laadstation, in kleurstelling wit/grijs, met aangesloten/vaste laadkabel, 3-fasen.
  • een HUB, die connectiviteit naar internet regelt
  • een Harvi, die op de hoofdaansluiting het verbruik/teruglevering meten en draadloos (via een 800MHz protocol (geen Zigbee etc.)) doorgeeft aan Zappi.

De installatie van de Zappi viel eigenlijk mee. Vanaf de meterkast (3-fasen, 3x 25A hoofdzekering/hoofdautomaat) heb ik een 20A aardlek-automaat geplaatst. De 20A is in deze toepassing geoorloofd, aangezien de Zappi aan load-balancing doet. Anderzijds: mijn Tesla kan maximaal 11kW op 3-fasen laden, dus daar zit geen gevaar in.

De verbinding tussen meterkast en Zappi heb ik uitgevoerd met 5x6mm^2 kabel. Het trekken van een dergelijke kabel in een kruipruimte is flink afzien, complimenten aan mijn vader die hier hard bij heeft geholpen.

Daarnaast is een HUB geinstalleerd, die op de router met internettoegang regelt dat je software updates voor de Zappi, Harvi, Eddi en HUB kan installeren. Op de hoofdaansluiting, op elk van de 3 inkomende fasen, zit een CT (Current Transformator, klem) die de stroom meet, en via de Harvi draadloos doorgeeft aan de Zappi. De reikwijdte blijkt tot nu toe goed te zijn, ik schat dat de afstand tussen Harvi en Zappi circa 18-20 meter bedraagt, en met gesloten deuren er nog steeds verbinding is 🙂

De firmware update heb ik met de handleiding uitgevoerd, en heb van de geleverder versie (v3.103) direct een update naar v3.123 op de Zappi (V2) kunnen installeren. Dit neemt circa 15 minuten in beslag.

Wel moet je bij de Zappi denken aan het pairen van de HARVI en de HUB, maar dat is kwestie van een pair knop indrukken en wachten tot ze in de Zappi verschijnen. Om load-balancing goed te laten werken, moet je in een apart menu aangeven waarop de Zappi is afgezekerd (bij mij 20A, dus de te kiezen waarde was 19,7A), en de hoofd-zekering van de aansluiting (3x25A, dus zekeringswaarde in te stellen was 24,7A).

Eerste ervaringen

Na aansluiten heb ik in elk geval al gezien dat de Tesla Model 3 de 3-fasen detecteert, en er ook op 11kW gaat laden. Voorheen (met de Fivari lader, 1-fase 16A) zag ik een spanningsval van 235 naar circa 220 Volt (over een flinke afstand met 2,5mm^2 kabel). Het verwerken van 5x6mm^2 is wel een noeste arbeid, want door stugheid is deze kabel ‘verminderd’  buigbaar/flexibel… Gelukkig had ik vanuit de kruipruimte naar de schuur/garage al een 80mm regenpijp in de grond ingegraven, dus doorvoeren was te doen.

Nu met de verse 5x6mm^2 kabel is bij 3-fasen en 16A het verlies teruggelopen tot 4Volt. Een mooie waarde over dezelfde afstand.

In de namiddag zag ik bij de Zappi dat de ECO++ stand ook werkt: zonnestroom (>1400Watt met 3 PV-installaties totaal) ging feilloos druppelend de auto in.

Aangezien ik 1 Harvi met 3 stroomklemmen heb, wordt geproduceerde energie uit zonnepanelen wel getoond, maar niet zuiver gescheiden gehouden. De app toont geen icoon zonnepanelen (en hun productie), maar ziet wel de teruglevering naar het openbaar net danwel je woning. Ik heb momenteel nog niet echt de behoefte om daar extra sensoren en Harvi’s voor in te zetten, maar de tijd zal het mij gaan leren.

Omschrijving Bedrag [EUR]
Aanvraag Enexis verzwaring aansluiting 1×40 naar 3×25 261,95
Hager SBN440, 4-polige hoofdschakelaar 40A 19,50
Hager MKS516, installatie-automaat, 16A (2 stuks) 32,50
inductiekookplaat, Siemens EX975LXC1E, IQ700 (90cm, 3-fase, 5 zones) 894
vaatwasmachine, Siemens SN615X03EE 469
Aanpassing bestaande stenen keukenwerkblad naar passing nieuwe Siemens inductiekookplaat 449
5x 4mm^2 kabel, voor PV op schuur/garage, 30 mtr 98,70
5x 6mm^2 kabel (voor lader) 20 meter 98,80
5x 2,5mm^2 kabel 10 meter (3-fase inductiekookplaat) 21,90
Zappi, 3-fase, lader incl. 6mA DC beveiliging, 6.5 mtr kabel, incl. 3 CT-sensoren 1.049
Harvi, 3-fase meter draadloze communicatie meterkast naar Zappi 65
Totaal geïnvesteerd: 3.560,50

Uitproberen

De komende weken wil ik een en ander uitproberen en ontdekken. Ik hoop te zien dat de Zappi met de Tesla Model 3 goed overweg kan in een breed scala van scenarios die ik zo zou kunnen bedenken:

Test cases:

TC1: Laden op stand FAST, verwacht: ca 70 km/u range op  de Tesla Model 3; Getest, de 3-fasen geven allen 16A, en 65/67 km/uur aan range erbij. Prima, dit werkt!

TC2: laden op stand ECO, verwacht : laden start wanneer afdoende opbrengst van PV binnenkomt, eventueel aangevuld met stroom uit het hoofdnet;

TC3: laden op stand ECO++, verwacht totaal GEEN afname uit het hoofdnet, maar volledig opladen via productie op PV.

TC4: uitgesteld laden #1: zappi op stand normaal, timer in Tesla op starten laden 22.00u, geen timer in de Zappi

TC5: uitgesteld laden #2: zappi op stand normaal, timer in Zappi op starten laden 22.00u; geen timer in de Tesla

TC6: uitgesteld laden #3: zappi op timer, tesla op timer, verwacht geen laden tot beiden toestaan tot laden;

TC7: via smartphone wisselen van laad-modus (van ECO++ naar Fast);

TC8: load-balancing, bij grotere vraag dan de hoofdzekering kan hebben (meer dan 17 kW), zal de Zappi zakken in laadvermogen, en kan het huishouden ongestoord verder gaan. Prima, dit werkt!

Ik zal een en ander in een apart artikel verder uitwerken en met jullie delen, zodra ik meer onderzocht heb.

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.